ما 1379

مباحثی پیرامون مدیریت مالی و معارف اسلامی

ما 1379

مباحثی پیرامون مدیریت مالی و معارف اسلامی

مدیریت مالی

دوشنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۷، ۰۸:۱۵ ق.ظ

معرفی رشته مدیریت مالی

 رشته‌ی مدیریت یکی از رشته‌های علوم انسانی به شمار می‌رود. علوم انسانی، مجموعه‌ی رشته‌هایی هستند که حاصل گردآوری و دسته‌بندی تجربه‌ها در جهت شناخت انسان و حل مسائل مربوط به آن، چه در بعد فردی (مثل روانشناسی و زبان شناسی) و چه در بعد اجتماعی، هستند (مثل جامعه‌شناسی و اقتصاد). علوم انسانی، برخلاف شناختی که از آن در دوره‌ی متوسطه وجود دارد، در سطوح دانشگاهی (به خصوص دانشگاه‌های کشورهای پیشرفته)و کاربردی آن از جایگاه بسیار مهم و بالایی برخوردار است. این اهمیت، از پیچیدگی فردی و اجتماعی انسآن‌ها و دشواری شناخت آن‌ها و حل مسائل و مشکلات مربوط به آن‌ها ناشی می‌شود؛ تا جایی که فهم و درک با ابزارها و تسهیلات ساخته‌ی خود انسآن‌ها سروکار دارد (مانند علوم مهندسی) و یا با پدیده‌ها و طبیعت قابل لمس و قابل مشاهده درگیر است (مانند علوم زیستی و طبیعی)، حل و فصل مسائل مربوط به آن‌ها بسیار آسان‌تر از زمانی است که روی رفتارهای پیچیده و غیر قابل پیش‌بینی و تصور فردی و اجتماعی انسآن‌ها مطالعه می‌شود.

مدیریت در معنای ساده و عامیانه‌ی آن، امری عمومی است که به هر نوع ریاست، سرپرستی، زمان‌بندی و برنامه‌ریزی برای انجام کارهای شخصی و مانند آن‌ها گفته می‌شود.
مدیریت در معنای علمی و دانشگاهی آن، به اداره‌ی کارها و انجام کارهای مناسب به کمک دیگران برای رسیدن به اهدافی معین در یک مجموعه گفته می‌شود. اداره‌ی کارها به این معنا، نیازمند برنامه‌ریزی، تشکیل یک سازمان و یا نظام دادن به یک مجموعه برای اجرای برنامه‌ها، فراهم کردن و تهیه‌ی امکانات و افراد مورد نیاز برای اجرای برنامه‌ها، نظارت بر اجرای صحیح و به‌موقع برنامه‌ها و این قبیل اقدامات است. 
مدیریت مجموعه‌های انسانی، از گروه‌ها و تیم‌های کوچک گرفته تا شرکت‌ها، ادارات، سازمان‌ها، وزارتخانه‌ها و مانند آن‌ها و از موسسات دولتی گرفته تا شرکتهای خصوصی، شرکت‌های تولیدی و صنعتی یا خدماتی، بانک‌ها و مانند آن‌ها را در بر می‌گیرد.
موضوع رشته‌ی مدیریت، مسائل و موضوعات به وجود آمده در محلهای فوق را در بردارد. در طول تحصیل در این رشته، مسائل و موضوعات مربوط به اداره‌ی سازمان‌ها و جوامع مطرح می‌گردد و راه‌ها و روش‌های مدیریت آن‌ها و لوازم و پیش‌نیازهای مربوط ارائه می‌شود. رشته‌ی مدیریت نیز مانند سایر رشته‌های علوم انسانی حاصل گردآوری تجارب مدیران موفق و راه‌های موفقیت در مدیریت و یا روش‌های بهبود و اصلاح سازمان‌ها و جوامع می‌باشد.
رشته‌ی مدیریت در رده‌ی علوم میان رشته‌ای نیز قرار می‌گیرد. این علوم، علومی هستند که از رشته‌های دیگر و یا ترکیبی از آن‌ها برای پرداختن به مسائل و موضوعات مربوط به رشته‌ی خود بهره می‌گیرند. برای مثال، رشته‌ی مدیریت، از رشته‌ی روان‌شناسی، جهت تجزیه و تحلیل بعد روحی و روانی انسآن‌ها و رفتارهای آن‌ها، از اقتصاد، جهت درک داد‌ و ستدهای کوچک و بزرگ در جامعه و چگونگی تهیه‌ی منابع مالی جوامع و افراد آن‌ها، از ریاضیات، جهت استفاده از استدلال‌ها و تحلیل‌های ریاضی در اندازه‌گیری و سنجش کمی روابط در سازمان‌ها و مانند آن بهره می‌گیرد.

 

گرایش‌های مختلف:

«رشته مدیریت مالی» در حال حاضر فاقد گرایش می باشد ولی «رشته مالی» که از سال 1392 ایجاد شده است شامل گرایشهای 1- مهندسی مالی و مدیریت ریسک ، 2-بانکداری ، 3-بیمه ، 4-مستغلات، 5-حقوق مالی و 6-تامین مالی وسرمایه گذاری در نفت و گاز می باشد.

 

واحدهای درسی «رشته مدیریت مالی» در مقطع کارشناسی ارشد :

جمع تعداد واحدهای درسی این رشته 32 واحد بوده و 4 واحد از آن مربوط به پایان نامه می باشد. تمامی درسهای این گرایش دو واحدی است. درسهای این رشته شامل تئوریهای مدیریت پیشرفته، اقتصاد مدیریت، بررسی موارد خاص در مدیریت مالی، مدیریت سرمایه گذاری پیشرفته ، تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، سازمانهای پولی و مالی، سیمنار مالی، مدیریت مالی پیشرفته ، حسابداری مدیریت، بازار پول و سرمایه، مدیریت سرمایه گذاری و ارزیابی اوراق بهادار، سیستمهای اطلاعات مدیریت، پژوهش عملیاتی پیشرفته می باشد.
 

واحدهای درسی «رشته مالی» و گرایشهای مختلف آن در مقطع کارشناسی ارشد :

جمع تعداد واحدهای درسی این رشته 32 واحد بوده و 6 واحد از آن مربوط به پایان نامه می باشد. تمامی درسهای این گرایش دو واحدی است.
دروس پایه (16 واحد مشترک برای تمام گرایش ها)
1-تئوریهای سازمان و مدیریت با رویکرد اسلامی، 2-تجزیه و تحلیل صورتهای مالی ، 3-بازارها و نهادهای مالی، 4-مدیریت سرمایه گذاری پیشرفته، 5-مهندسی مالی و مدیریت ریسک، 6-مدیریت مالی پیشرفته، 7-اقتصادسنجی مالی، 8-مدل سازی مالی

دروس اختیاری (4 واحد یعنی 2 درس از بین دروس زیر)
1-مدیریت مالی بین المللی ، 2-سرمایه گذاریهای جایگزین، 3-مدلسازی مالی پیشرفته، 4-علوم و ریاضیات اکچواری، 5-سرمایه گذاری در مستغلات، 6-مالی رفتاری، 7-حقوق قراردادها، 8-حقوق مالیه عمومی، 9-اقتصاد انرژی، 10-مدیریت مالی استراتزیک، 11-تأمین مالی پروژه ها، 12-روش ها و مدل های ارزشیابی سرمایه گذاری ها ، 13-تجزیه و تحلیل و مدیریت فعال پرتفوی سهام

دروس تخصصی گرایش مهندسی مالی و مدیریت ریسک - 6 واحد

1- ابزارهای مالی اسلامی ، 2- مهندسی مالی پیشرفته ، 3-فرایندهای تصادفی در مالی

دروس تخصصی گرایش بانکداری - 6 واحد
1- مدیریت بانک و بانکداری اسلامی ، 2-مدیریت ریسک در بانک ها ، 3-بانکداری بین المللی

دروس تخصصی گرایش بیمه - 6 واحد
1- بیمه اسلامی ، 2-قراردادهای بیمه پیشرفته ، 3-بیمه های اتکایی

دروس تخصصی گرایش مستغلات - 6 واحد
1- روشهای اسلامی تأمین مالی مسکن ، 2-ارزشیابی مستغلات ، 3-صندوق های سرمایه گذاری مستغلات

دروس تخصصی گرایش حقوق مالی - 6 واحد
1- مبانی حقوق مالی ، 2-حقوق و مقررات بازارهای سرمایه اسلامی و بین الملل ، 3-حقوق و مقررات بانکداری اسلامی و بین الملل

دروس تخصصی گرایش تامین مالی و سرمایه گذاری در نفت وگاز  - 6 واحد
1- تأمین مالی و سرمایه گذاری در نفت و گاز ، 2-مدیریت ریسک انرژی ، 3-حقوق نفت و گاز

دانش و توانایی کاری دانش‌آموختگان این رشته:

تحصیل کرده‌ی رشته‌ی مدیریت از نظریه‌ها و تئوری‌های مختلف درباره‌ی مدیریت سازمان‌ها، ادارات و شرکتها آگاهی پیدا می‌کند؛ اطلاعات مفیدی در زمینه‌ی وضعیت اداره‌ی سازمان‌ها در کشور و سایر کشورها به دست ‌می‌آورد و از روش‌ها و ابزارهای تخصصی مورد نیاز در مدیریت (روش‌های آماری، ریاضیات، برخی نرم‌افزارهای کامپیوتری‌ و....) اطلاع می‌یابد. دانش‌آموخته این رشته، با وظایف معمول یک مدیر (برنامه‌ریزی، تصمیم‌گیری، سازماندهی، رهبری، کنترل و نظارت) نقش‌هایی که یک مدیر در سازمان می‌تواند ایفا نماید و مسائل مربوط به آن آشنا می‌شود. وی در ضمن، فهمی بالاتر از عامه مردم و توانایی تجزیه و تحلیل در مسائل مربوط به این موضوعات را بدست می‌آورد. تحصیل در این رشته، دانشجو را به شناخت افراد و سرمایه‌های انسانی سازمان و کارکردن با آنان آگاه می‌نماید.

هرچند هدف اصلی دانشگاه امام صادق علیه السلام از تأسیس این رشته، تربیت نظریه پردازانی با اندیشه اسلامی در این حوزه است اما طبیعی است که همه دانش‌آموختگان این رشته دارای گرایش‌های مطالعاتی و پژوهشی نباشند ،لذا برخی از ایشان وارد حوزه‌های اجرایی و مدیریتی می‌شوند و به خدمت به نظام اسلامی می‌پردازند. مراکز حساسی چون وزارت اقتصاد و دارایی، معاونت برنامه‌ریزی و نیروی انسانی ریاست جمهوری، سازمان بورس و اوراق بهادار، بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی و ... از جمله مراکزی هستند که نیازمند نیروهای متخصص و متعهد در این حوزه می‌باشند.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی